Design

Domy

Ciasto z czarną porzeczką

Składniki:

ciasto kruche

500 g mąki pszennej ( najlepiej krupczatki )
250 g zimnego masła
5 żółtek
3/4 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
malinowa pianka

5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 budynie malinowe bez cukru
1/2 szklanki oleju
ponadto

500 g czarnych porzeczek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej









Sposób wykonania:

Mąkę przesiać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części i odstawić do lodówki na 30 minut.

Przygotować piankę :

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie błyszcząca i sztywna, wsypać budynie. Na koniec, ciągle miksując, cienkim strumieniem, wlać olej.

Oczyszczone owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną. 2 łyżki porzeczek dodać do pianki i delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Do owoców dodać cukier, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na owoce wylać piankę. Wyrównać. Na tarce o dużych oczkach, zetrzeć drugą część ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 C ok 45 minut.

Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation