Kuchnia

śniadanko

Wegetariańska zupa krem z pomidorów i fasoli

Składniki:

1 puszka pomidorów bez skórki
1 puszka białej fasoli
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 papryki czerwonej
1 mała cebula
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, do cebuli po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, całość dusimy kolejnych kilka minut, pilnując by składniki się nie przyrumieniły, można dodać do nich w trakcie duszenia trochę wody.
Po kilku minutach gdy cebula i papryka zmiękną dodajemy pomidory z puszki, całość soli i gotujemy około 5 minut. Zawartość patelni przelewamy do garnka, dodajemy mniej więcej 1 szklankę wody, oraz 3/4 puszki fasoli i gotujemy, od zagotowania około 5 minut.
Zupę ściągamy z kuchenki doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka listków bazylii i rozdrabniamy blenderem. Podajemy ją z białą fasolką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation