Kuchnia

przepisy

Składniki:
pierś kurczaka [2 szt.] (najlepiej duże piersi)
mąka pszenna (do ciasta nalesnikowego)
mleko (do ciasta nalesnikowego)
jajka [1 szt.] (do ciasta nalesnikowego)
sól (do ciasta nalesnikowego)
pieprz cayenne [2 łyżeczki]
papryka (przyprawa) [1 łyżeczka] (papryka słodka)
bułka tarta [1 szklanka]
płatki kukurydziane [2 szklanki] (ok. 2 szklanek rozdrobnionych płatkow...polecam klasyczne Corn flakes ;))
olej
Sałatka Coleslaw:
kapusta biała [0.25 główki] (1/4 glówki)
marchew [2 szt.] (mała lub 1 duża)
cebula [1 szt.] (spora)
cukier puder [1 szczypta]
sól [1 szczypta]
pieprz czarny [2 szczypty]
mleko (odrobina do sosu)
majonez (kilka łyżek Polecam Dr. Helmans babuni lub Dekoracyjny)
ocet winny [1 łyżeczka]
sok z cytryny [0.5 łyżeczki]
Przygotowanie:
Coś dla miłosników pikantnych polędwiczek KFC.

Jest to domowa wersja chrupiących polędwiczek rozpływających się w ustach...przyznaję, że może troche pracochłonna, ale z pewnością nieco zdrowsza i tańsza niż prawdziwe KFC.

A naprawdę PYSZNA! Polecam- czasem warto tak zgrzeszyć :D

Najlepiej smakuje w wersji obiadowej z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami i musowo wg mnie domową salatką Colesław.

Polecam zacząć od salatki ponieważ ....najlepiej smakuje jak zrobiona poczeka na danie głowne 2-3h.

A więc .....

SAŁATKA COLESLAW:

Startą lub drobno posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski, dodać drobno posiekaną cebulę. Cukier puder wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki.

KURCZAK a'la KFC:

umyte, oczyszczone piersi, dzielimy pod kątem na pasy ...wg uznania...cieńsze, grubsze jak kto lubi ;)
Byle nie za cieńko jak na kotlety, bo podczas panierowania będą się rozlatywały ;)

poporcjowananą poledwicę gotujemy ok 20 min w osolonej wodzie...
Zostawiamy do ostygnięcia...i trzymamy w wodzie do chwili panierowania....Dzieki temu kurczak jest wilgotny w środku...

Z mąki, mleka,jajka i szczypty soli robimy gęste ciasto nalesnikowe, troszke gęstsze niż do omletów. (celowo nie podaję dokładnie proporcji na ciasto ponieważ to zależy od ilości piersi ...i przyznaję że robięna oko)
Do ciasta nalesnikowego dadajemy, sypką papryke, pieprz cayenne! obowiązkowo ...dla lubiących PIEKŁO mozna dać więcej niz podalam ;)

Ugotowane polędwiczki wyjmujemy z wody, lekko osuszamy i kolejno...
obtaczamy w masie nalesnikowej...tego nazwijmy to "klucha" wkładamy do uprzednio wymieszanej bułki tartej z rozdrobnionymi płatkami i zasypujemy tak by się przykleiło....ładnie to idzie nie trzeba kombinowac.....najlepiej obtaczać do okoła osi dłuższego boku poledwiczki ;)

I na goracy rozgrzany olej....
Smażyć krtko ...tylko do zarumienienia panierki....bo kurczak jest już ugotowany więc długo nie trzeba....


Panierka jest pikantna i chrupiąca, kurczak w środku soczysty i wilgotny ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation