Kuchnia

ciasta

4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki proszku budyniowego śmietankowego (niekoniecznie)
łyżeczka proszku do pieczenia
śmietana 30% 600ml
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej ( dodaje tylko wtedy gdy ciasto musi przebyć dalszą drogę)
2 galaretki rozpuszczone każda w 1 szklance wody



białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Ciasto wylać na dużą blachę 35x25cm. Piec ok. 35 min. w 160st. Kiedy ostygnie można nasączyć; ja to robię bo lubię wilgotne ciasta.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy. Śmietana do ubijania musi być bardzo zimna. Na początku ubijamy na najwyższych obrotach kiedy widzimy że gęstnieje obniżamy je, bo czasem jak chcemy przedobrzyć może się zwarzyć!
Jesli chcemy dodać żelatynę to należy namoczyć ją w ok 4 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej czyli nad garnkiem z gotującą wodą. Wtedy nie powinny się zrobić grudki. Można tez oczywiście od razu dokładnie wymieszać w gorącej wodzie. Jak przestygnie dodać do ubitej śmietany.

Na blacie ciasta układamy bitą śmietanę, truskawki i zalewamy tężejącymi galaretkami...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation