Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Bajgle w wersji slow |

Składniki

Zaczyn:
150 g mąki typ 750
150 ml wody
szczypta drożdży
2 łyżki zakwasu pszennego
Ciasto właściwe:
600 g mąki
350 g wody
2 łyżki miodu
1 łyżka soli
6,5 g drożdży suszonych

Instrukcja

Pomieszaj wszystkie składniki na zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem szmatki na ok. 8 godzin.
Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu składniki na ciasto właściwe i zagnieć gładkie ciasto.
Przykryj szmatką i zostaw w ciepłym miejscu jeszcze na 1 godzinę.
Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, rozpłaszcz je i złóż na trzy jakbyś składał list a następnie na pół.
Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i umieść w lodówce na przynajmniej osiem godzin.
Po tym czasie podziel ciasto na ok 17 kawałków, uformuj z nich kulki i pozostaw na dwadzieścia minut.
Po upływie tego czasu zrób w każdej kulce dziurkę. Ja moczę palec w wodzie i kręcę bułeczkami na blacie. Miej na uwadze, że w miarę wyrastania bułeczek, dziurki się będą zwężać, dlatego lepiej zrobić nieco większe niż planujesz w wyglądzie swojego bajgla.
Bułeczki z dziurkami zostaw jeszcze do wyrośnięcia na 40 minut. Ja układam je do wyrośnięcia na papierze do pieczenia, żeby móc go później wyciąć razem z bajglem.
W tym czasie do dużego garnka wlej tyle wody, aby bajgle mogły się na niej unosić (nie musi być jej dużo). Dodaj łyżkę miodu i zagotuj.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Okrój papier pod każdym bajglem i wrzucaj je do wody razem z papierem (dzięki temu nie stracą kształtu). Papier od razu zacznie odchodzić od bajgla. Wyłów go.
Bajgle gotuj z dwóch stron około minuty, a następnie wykładaj na kratce od piekarnika.
Bajgle przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Posyp niektóre sezamem, niektóre makiem.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż mocno zbrązowieją.
Wyjmij i nie czekaj zbyt długo z jedzeniem!:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation