Kuchnia

ciasta

Kuchnia szeroko otwarta

Ciasto cytrynowe

Składniki:
200 g miękkiego masła
250 g cukru
4 duże jajka
230 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka otarta z 2 cytryn
40 ml jogurt naturalnego
cukier puder (do posypania)

Miękkie masło utrzeć do białości. Stopniowo dosypywać cukier cały czas miksując. Kiedy masło z cukrem się połączy dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia się składników. Do ciasta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, naprzemiennie z jogurtem i sokiem z cytryny. Pod koniec miksowania dodać skórkę startą z cytryny. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (10x30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 50-55 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić ciasto patyczkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Rady: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Ciasto można także polać lukrem.
Cytryny przed starciem skórki należy dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation