Kuchnia

Danie wegetariańskie

Kotlety z kaszy jaglanej i mielonych ziaren słonecznika

Składniki na kotlety:
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki pestek słonecznika (oczywiście łuskanych)
- 2 natki pietruszki
- 2,5 szklanki wody
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 szklankach wody. Lekko przestudzamy.
2. Natkę pietruszki siekamy. Ja robię to blenderem.
3. Mielimy pestki słonecznika na proszek (nie musi być dokładnie;))
4. W misce mieszamy kaszę jaglaną, zmielony słonecznik, pietruszkę i obficie przprawiamy pieprzem i solą.
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, formujemy kotlety , które następnie smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Możecie także upiec kotlety w piekarniku - będą beztłuszczowe.

Składniki na sos:
- 250 ml świeżego soku z marchwi (wyciśnijcie sami, albo kupcie jednodniowy)
- mała cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki imbiru (może być świeży)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny (tylko żółta część!)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - do zagęszczenia sosu

Sos marchewkowo-imbirowy:
1. Cebulkę siekamy bardzo drobno i smażymy na oliwie wraz z tymiankiem aż będzie miękka.
2. Do garnka wlewamy sok marchewkowy, dodajemy sól, imbir, sok z cytryny i skórkę cytrynową.
3. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu.
4. Dodajemy cebulkę z tymiankiem i dwie łyżki siemienia lnianego. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Powinien zrobić się sos - kisiel.

Zamiast siemienia lnianego możecie użyć mąki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation