Kuchnia

jedzonko

Zupa z soczewicy

Składniki:

30 dag zielonej soczewicy
1 mały koncentrat pomidorowy(lub więcej)
2-3 marchewki
2 średnie cebule
liść laurowy
2-3 łyżki majeranku
ziele angielskie
sól
pieprz
2 szczypty cukru
2 kostki rosołowe
olej
ew. przeciśnięty przez praskę czosnek i papryka w proszku


Soczewicę myjemy i gotujemy w ok. 2,5-3 l wody. Usuwamy łyżką cedzakową w szumowiny, dodajemy listek laurowy oraz dwie kostki rosołowe. Machewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w kostke, posypujemy szczyptą soli i cukru i szklimy na oleju, następnie dodajemy marchewke, smażymy, prawie do miękkości. Gdy soczewica będzie na wpół miękka, dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości. Wtedy doprawiamy koncentratem pomidorowym, majerankiem, cukrem i solą, chwilę gotujemy. Wyłączamy gaz, a zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz jeśli lubimy czosnkiem i papryką . Podajemy gorącą najlepiej z wiejskim świeżym chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation