Kuchnia

gotowanie/zapiekanki

MangoPapaja: Pasztet z czerwonej soczewicy z dynią

Składniki:
•200 gram czerwonej soczewicy
•100 gram kaszy jaglanej
•600-700 gram dyni, waga po obraniu
•2 cebule
•ząbek czosnku
•curry
•1/2 szklanki otrębów pszennych
•1 jajo
•sól
•pieprz
•łyżka oliwy z oliwek
•szczypta majeranku

•pestki słonecznika do posypania
•świeże zioła do dekoracji

Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy na niej cebulę i czosnek oraz startą dynię. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz curry. Smażymy 10-15 minut. Do jednego garnka wrzucamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną i 3/4 usmażonej dyni z cebulką i czosnkiem. Wszystko dokładnie blenderujemy na gładką masę. Dodajemy resztę usmażonej dyni, otręby pszenne, jajo i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do formy (najlepiej keksówki o długości 30 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pestkami słonecznika. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut. Po tym czasie odstawiamy pasztet do wystygnięcia na minimum 5 godzin. Po tym czasie idealnie nadaje się do jedzenia. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation