Kuchnia

mniam

Pstrag z piekarnika
1 pstrąg*
kilka łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
posiekany koperek
odrobina posiekanej papryczki chili (u mnie mrożona)
2-3 plasterki cytryny na rybę
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska

Składniki podaję orientacyjnie na 1 rybę. Nie ma tu reguły, ile czego dodać :-)
Jeśli kupujemy pstrągi z hodowli jak ja należy je fachowo oporządzić. Jeśli nie mieliście z tym jeszcze do czynienia poproście o pomoc sprzedawcę. To ułatwi Wam sprawę :-)
Gotowe pstrągi dokładnie myjemy i moczymy kilka godzin w zimnej wodzie.
Następnie osuszamy ręcznikami papierowymi. Rybę zarówno z wierzchu jak i środku dosalamy solą morską i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Faszerujemy posiekanym czosnkiem, koperkiem i chili. Wkładamy plastry cytryny do środka. Polewamy oliwą lub układamy cząstki masła.
Ryby układamy ostrożnie na kratce do grilla lub w formie żaroodpornej. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 20-25 minut. Trzeba pilnować czasu pieczenia, żeby nie wysuszyć ryby. Pstrągi powinny być soczyste.
Rybę możemy podać z dowolną surówką, brokułami ugotowanymi na parze lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation