Inne

Ciasta, desery

Kuchnia w zieleni: Ciasto z budyniem i rabarbarem

Składniki:
Ciasto
4 pełne szklanki mąki
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli zajdzie potrzeba, dodajemy odrobinę mąki, lecz nie za dużo, aby ciasto nie było za twarde.
Ciasto dzielimy na dwie części, jedna zdecydowanie większa, nią wykładamy spód formy ok. 25 cm na 30 cm wraz z brzegami, a mniejszą wkładamy do zamrażarki.

Masa budyniowa
1,1 l mleka
3 budynie waniliowe bez cukru (takie na 1/2 l mleka)
7 łyżek cukru
ziarenka z połowy laski wanilii

3/4 litera mleka gotujemy z ziarenkami wanilii. W pozostałym mleka rozrabiamy budynie i cukier. Gotujemy budyń.

Dodatkowo
ok. 500-600 g rabarbaru
cukier puder

Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Rozkładamy na spodzie, zalewamy gorącym budyniem, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation