Kuchnia

Ale owoc

TARTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I KAROBEM

Na spód:
- szklanka orzechów ziemnych
- szklanka wiórków kokosowych
- pół szklanki migdałów
- pół szklanki pestek słonecznika
- szklanka daktyli
- 1 pomarańcza bez skórki
- łyżeczka wody różanej

Nadzienie:
- szklanka musu z truskawek lub dokładnie zmiksowanej konfitury truskawkowej
- 4 łyżki karobu
- 2 czekolady wegańskie
- 2 łyżeczki agaru
- syrop z agawy lub inne słodziwo do smaku
- wanilia z 1 laski lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- owoce i orzechu do przybrania

WYKONANIE:

Spód:
- daktyle namoczyć 2 godziny w wodzie
- suche składniki dokładnie zmielić na drobne okruszki w malakserze
- do malaksera dodać daktyle i jedną pomarańczę (jeśli mamy ekologiczne niewoskowane pomarańcze to mielimy ze skórką)
- łączymy wszystkie składnik, dodajemy wodę różana i i wyrabiamy
- formę do tarty smarujemy tłuszczem (np. olejem kokosowym lub olejem) i wykładamy dno i boki masą
- formę wstawiamy na godzinę do lodówki

Nadzienie:
- do garnka wkładamy mus truskawkowy, połamana czekoladę, karob, syrop, wanilię i agar
- całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników i gotujemy ok. 2 minut
- masę wylewamy na spód
- dekorujemy, studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation