Kuchnia

fast food

McDonald’s – Kurczak McNuggets

Składniki:

4 filety z piersi z kurczaka

1 jajko

1 szklanka wody

2/3 szklanki mąki

1/3 szklanki płatków kukurydzianych

2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki vegety

1 łyżeczka suszonej cebuli

1/4 łyżeczki pieprzu

szczypta czosnku granulowanego

olej roślinny – we frytkownicy

Sposób przyrządzania:

Roztrzep jajko i wymieszaj z wodą w niedużej misce. Połącz pokruszone płatki kukurydziane, sól, mąkę, vegetę, cebulę, czosnek, pieprz w woreczku foliowym. Rozbij tłuczkiem filety z kurczaka na grubość około 8mm. Pokrój na kawałki wielkości jednego „gryza”. Wrzuć kawałki kurczaka do woreczka i potrząsaj tak żeby się dokładnie obtoczyły w panierce. Następnie wyjmij kawałki kurczaka z woreczka i zanurz je w jajku zmieszanym z wodą. Ponownie wrzuć kurczaka do woreczka z panierką. Potrząśnij aby panierka przykleiła się do kurczaka. Włóż woreczek do lodówki na godzinę, schłodź pozostałe jajko. Po godzinie powtórz proces panierowania. Smaż we frytkownicy przez 10-12 minut, aż kurczak się zarumieni. Nie wrzucaj na raz za dużo kawałków. Wystarczy około 9 na jeden raz. Usmażone kawałki owiń na 3-5 min. w ręcznik papierowy, aby wchłonął się tłuszcz. Następnie włóż nuggety do rozgrzanego piekarnika i podpiekaj jeszcze przez 5-7 minut. Serwuj z ulubionym dipem McDonald’s (sos majonezowy, sos musztardowy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation