Co kryje w sobie bób?
Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Właśnie to warzywo dominuje latem na straganach. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Warto więc włączyć go do diety i skomponować świeże, letnie menu.
Owoce bobu to sporych rozmiarów strąki, w których kryje się 3- 5 nerkowatych nasion. To właśnie nasiona są skarbnicą witamin i minerałów. Młode ziarna bobu mają jasny, zielony kolor i mogą być zjadane na surowo. Te dojrzałe - należy wcześniej obgotować. Pamiętajmy, że w skórce jest najwięcej wartości odżywczych.
Bób smakuje najlepiej przygotowany metodą tradycyjną – czyli ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła. Można również używać gotowanego bobu jako dodatku do zup i sałatek.
Ta strączkowa roślina zawiera dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitamniny A. Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.
Bób dostarcza dużą dawkę błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co jest ważne szczególnie dla osób dbających o linię. Należy wspomnieć, że ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 g.
Polecany jest również dla osób z chorobami układu krążenia – nie zawiera cholesterolu.
Oto kilka propozycji potraw z bobu:
Bób z koprem
• 1/2 kg bobu,
• gałązka kopru,
• łyżka masła,
• sok z cytryny,
• sól,
• pieprz.
Bób gotujemy w sporej ilości wody, do której wrzucamy małą łyżeczkę masła i koper.
Gdy bób jest miękki, odlewamy i stawiamy garnek z powrotem na ogniu. Wrzucamy pozostałe masło i delikatnie, drewnianą łyżką przewracamy ziarna bobu. Wlewamy sok z cytryny. Solimy i skręcamy nieco pieprzu. Pozostawiamy na chwilę.
Bób z pomidorami
• 1 kg świeżego bobu,
• 2 pomidory,
• 2 cebule,
• 2 ząbki czosnku,
• 2 łyżki masła,
• ulubione przyprawy.
Bób wypłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować. Posolić pod koniec gotowania. Po ostudzeniu obrać ze skóry. Obraną cebulę i czosnek posiekać. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę masła zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać bób, pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę masła i zioła. Dusić kilka minut mieszając. Przyprawić do smaku, podawać.
Sałatka z bobem
• 300 g bobu,
• 2 jajka,
• pomidor,
• 4 łyżki śmietany,
• łyżeczka musztardy,
• sól,
• pieprz,
• łyżka siekanego koperku.
Bób ugotować i obrać z łupinek. Ugotowane na twardo jajka i cebulę posiekać. Bób ułożyć w salaterce, posypać jajkami, cebulą i pomidorami pokrojonymi w kostkę. Doprawić do smaku. Całość polać jogurtem naturalnym wymieszaną z musztardą koperkiem.
W przypadku bobu gotowanego - który jest najchętniej spożywany - wartość ta jest dwa razy większa (IG 80), co oznacza, że jego spożycie w dużych ilościach, szczególnie w późnych godzinach wieczornych, może sprzyjać dokładaniu tkanki tłuszczowej.
Nie ma za to przeciwwskazań, by sięgać po niego w porze śniadania, drugiego śniadania czy po treningu. Kiedy jednak zbliża się pora kolacji, warto ograniczyć jego spożycie do 100-150 g. Na szczęście, produkt ten jest wyjątkowo sycący i może znakomicie sprawdzić się jako forma niewielkiej przekąski między posiłkami, szczególnie podczas diety odchudzającej.
MA==