Kuchnia

Desery

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami włoskimi


125 g miękkiego masła
1/3 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 szklanka mąki razowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka płatków owsianych
2 garście orzechów włoskich
pół tabliczki czekolady mlecznej
pół tabliczki czekolady gorzkiej

W mikserze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy.
Na koniec wrzucamy płatki owsiane, drobno pokrojoną czekoladę i 2/3 posiekanych orzechów.
Całość mieszamy łyżką.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem lekko spłaszczamy ciastka. Posypujemy pozostałymi orzechami, wciskając je lekko, żeby nie odpadały z gotowych ciastek.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut, aż ciasteczka lekko zbrązowieją.
Po kilku minutach od wyjęcia blachy przekładamy ciastka na kratkę do wystudzenia.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 40 ciasteczek - 2 blachy.

Ciastka możemy też przygotować z rodzynkami, żurawiną, migdałami lub orzechami laskowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation