Kuchnia

słodziaki

Tort bezowy z owocami - Kobieta w INTERIA.PL
Składniki
6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
łyżka wrzątku
2/3 szklanki orzechów, np. pistacjowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka świeżych lub mrożonych malin
łyżka cukru
500 g kremówki
łyżeczka
esencji waniliowej
250 g truskawek
Przygotowanie
1. Narysuj koło o śr. 20 cm na trzech arkuszach papieru do pieczenia. Ubij mikserem białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder, a następnie wrzątek.
2. Dodaj do piany, mieszając, 2/3 posiekanych orzechów i mąkę ziemniaczaną.
REKLAMA

3. Podziel masę na trzy części i wyłóż na zaznaczone na papierze kółka. Wstaw do gorącego piekarnika (130 st. C) i piecz 40 minut lub do czasu, gdy wierzch nie będzie się kleił.
4. Zmiksuj maliny z cukrem (zostaw kilka do dekoracji). Ubij kremówkę z esencją waniliową. Pokrój truskawki. Przekładaj bezowe blaty śmietaną i truskawkami. Wierzchni (trzeci) blat udekoruj śmietaną, następnie posyp resztą posiekanych orzechów oraz malinami i truskawkami. Polej malinowym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation