DIY - zrób to sam

Mydło naturalne

Przeciętna Polka: Mydło a'la Marsylskie


SKŁADNIKI:
1000g oliwy z wytłoczyn oliwnych (pomace), oliwa virgin się nie nadaje :)
127g wodorotlenku sodu (sody kaustycznej)
380g wody destylowanej

Tyle.

INSTRUKCJA
Wsypujemy wodorotlenek do wody.
Podgrzewamy oliwę do ok. 40 stopni Celsjusza
Gdy ług osiągnie temperaturę 37-45 stopni, doprowadzamy do tej samej wartości temperaturę oliwy.
Powoli wlewamy ług do oleju
Mieszamy blenderem do osiągnięcia konsystencji gęstego budyniu
Przelewamy do foremek
Izolujemy od otoczenia (folią, ręcznikiem)
Po ok. 24h wyjmujemy mydło z foremek, jeżeli jest taka potrzeba, kroimy.
Rozkładamy mydła na papierze do pieczenia i przykrywamy nim dla uniknięcia zakurzenia. Chowamy w ustronne miejsce np. na szafie.
Po ok. 6 tygodniach mydło jest gotowe do użytku.
I już.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation