Kuchnia

Przepisy

Drożdżówki z czerwoną porzeczką i kruszonką:

ciasto drożdżowe -
500 g mąki,
30 g świeżych drożdży,
70 g masła,
2 jajka,
3 żółtka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mleka,
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki czerwonych porzeczek

kruszonka -
1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
50 g zimnego masła

lukier -
1/2 szklanki cukru pudru,
ok. 1 łyżka wrzącej wody

Drożdże rozkruszyć do miseczki i rozetrzeć z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki i dwiema łyżkami letniego mleka. Pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.

W tym czasie przesiać resztę mąki do dużej miski i wymieszać z solą i cukrem waniliowym. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na biały, puszysty krem. Masło stopić w pozostałym ciepłym mleku.

Wyrośnięty zaczyn drożdżowy przełożyć do miski z mąką. Dodać utarte jajka i mieszając dodawać stopniowo ciepłe mleko z masłem. Zagnieść całość i wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie jednolite, lśniące i będzie odchodziło od rąk. Uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Przygotować kruszonkę - zimne masło posiekać do miseczki, dodać mąkę i cukier i rozcierać opuszkami palców, aż utworzą się grudki. Zostawić w chłodnym miejscu.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na części i każdą uformować w mały placuszek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej bułeczki ułożyć łyżkę umytych wcześniej i odszypułkowanych czerwonych porzeczek. Pozostawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Kruszonkę rozłożyć na wierzchu wyrośniętych bułeczek i blachę umieścić w piecu. Piec około 20 minut do zarumienienia.

Cukier puder wymieszać z odrobiną wrzącej wody tak, aby powstał lukier o pożądanej konsystencji. Przygotowanym lukrem skropić upieczone i ostudzone drożdżówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation