Kuchnia

CIASTA

Panettone - włoskie drożdżowe ciasto - FoodMag
Składniki
Zaczyn
100ml wody
28g świeżych drożdży
84g mąki
1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
240ml mleka
360g mąki
125g cukru
1 całe jajko
5 żółtek
szczypta soli
8 łyżek rodzynek
60g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
½ szklanki rumu
½ szklanki stopionego masła
Przygotowanie
Rodzynki i obydwie skórki zalewamy rumem, moczymy je.
84g mąki mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut, zaczyn powinien podwoić swoją objętość. Następnie zaczyn mieszamy zresztą mąki i ciepłym mlekiem. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy je w ciepłym miejscu, na 2 godziny.
Po 2 godzinach w drugiej misce łączymy: cukier, jajko, żółtka. Dobrze mieszamy mikserem. Miskę ustawiamy w kąpieli wodnej i cały czas mieszając, ubijamy masę. Kończymy gdy masa potroi swoją objętość, będzie lekka i puszysta. Zdejmujemy z kąpieli wodnej. Gdyby masa była ciepła odstawiamy ja żeby ostygła, mieszając ją od czasu do czasu.
Do ciasta z mąki dodajemy szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż wchłonie ono masło. Następnie dodajemy ubitą masę jajeczną i wyrabiamy ciasto ok. 20 minut, aż będzie odchodzić od ścianek naczynia.
Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne dodajemy rodzynki i obydwie skórki (muszą być dobrze wyciśnięte), wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 30-40 minut.
Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz ciasto i przekładamy do tortownicy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość lub zrówna się z brzegiem tortownicy wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200°C, zmniejszamy do 180°C i pieczemy kolejne 30 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation