Kuchnia

Kuchnia

Konfitura gruszkowa z imbirem i cytryną

Składniki:

2 kg gruszek
ok. 250 g cukru
2 cytryny (sok i otarta skórka)
ok. 60 g kandyzowanego imbiru
pół łyżeczki tartego świeżego imbiru

Przygotowanie:

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt małą kostkę.
Polewamy je sokiem z cytryn, dodajemy startą skórkę cytrynową, pokrojony w kostkę kandyzowany imbir, świeży, starty imbir oraz cukier.
Przykrywamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia przekładamy gruszki do garnka i mieszając, smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut w piekarniku.
Stawiamy do góry dnem, przykrywamy ściereczkami i zostawiamy do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation