Kuchnia

Naleweczki

Porzeczkówka

Potrzebne składniki

1 kg czarnych porzeczek
300 g cukru,
500 ml spirytusu 95%,
500 ml czystej wódki 40%.
Sposób przygotowania:

Owoce porzeczki oczyścić z szypułek i przebrać - zepsute, nadgniłe owoce wyrzuć gdyż zepsują one smak,
Wsypać owoce do sitka, porządnie wypłukać i odsączyć,
Owoce rozgnieść i przełożyć do dużego słoika, następnie zasypać cukrem i zalać spirytusem,
Słoik odstawić na miesiąc w ciemnym miejscu,
Następnie nalew zlać do butelki (nie należy odciskać owoców) i odstawić do lodówki, pozostałe owoce zalać wódką i macerować w ciepłym pomieszczeniu przez 2-3 tygodnie,
Po tym czasie nalew zlać i odcisnąć owoce i połączyć z poprzednim zebranym nalewem,
Całość przefiltrować przez gazę i rozlać do butelek.
Nalewkę odstawić w ciemnie i chłodne miejsce na 6 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation