Kuchnia

makaron

Składniki potrzebne do przygotowania muszli z ricottą szpinakiem i mięsem:

250g makaronu conchiglioni,
2 puszki pomidorów bez skórki,
3 ząbki czosnku,
kilka listków świeżej bazylii,
200g świeżego lub mrożonego szpinaku,
300g mięsa mielonego,
250g ricotty,
starty żółty ser do posypania,
gałka muszkatołowa,
sól i pieprz do smaku,
pół łyżeczki cukru (opcjonalnie).


Sposób przygotowania muszli z ricottą szpinakiem i mięsem:

Do przygotowania muszli użyłam świeżego szpinaku, który posiekałam w malakserze.
Jeżeli użyjecie mrożonego szpinaku przed rozpoczęciem przygotowania trzeba go rozmrozić i odsączyć nadmiar wody.

Makaron conchiglioni gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. (Dobrze jest wybrać dobrej jakości makaron ponieważ te nieco gorsze łamią się i pękają w czasie gotowania i później nie nadają się do nadziewania.)

Pomidory z puszki oraz listki bazylii miksuję blenderem.

Na patelnię wylewam łyżkę oliwy, rozgrzewam ją i szklę 2 posiekane ząbki czosnku. Wylewam na to zmiksowane pomidory i duszę przez około 5 – 7 minut, pod koniec doprawiam solą oraz pieprzem do smaku i jeśli pomidory są zbyt kwaśne dodaję cukier.

Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę na niej mięso doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodaję posiekany ząbek czosnku.

W misce łącze ze sobą szpinak, ricottę i przestudzone mięso, doprawiam do smaku gałką muszkatołową solą oraz pieprzem.

Nadziewam muszle farszem i układam na posmarowanej lekko sosem pomidorowym blasze (23cm/34cm).
Całość polewam pozostałym sosem pomidorowym, posypuję startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym i zapiekam w rozgrzanym do temperatury 200oC piekarniku przez około 25 minut.

Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation