Kuchnia

desery

Banofee na biszkopcie

Składniki:

biszkopt

4 jaja
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Nasączenie: filiżanka herbaty earl grey (dodałam jeszcze 2 łyżki likieru bananowego)

krem

500 g mascarpone
250 ml śmietanki 30%
3 łyżki masy kajmakowej (puszka 500g, pozostałą część masy zachować)

ponadto

500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy (można zastąpić 2 łyżeczkami żelatyny)
3 banany
krakersy (ok.180g)
kakao do posypania

Sposób wykonania:

Biszkopt:

Dno blachy o wymiarach 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier całkowicie rozpuszczony dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przelać do przygotowanej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160C ok 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt wystudzić i przygotować herbatę.

Krem:

Śmietana i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone.

W głębokim naczyniu umieścić kremówkę i mascarpone. Lekko przemieszać a następnie ubijać mikserem do uzyskania gęstego, jednolitego kremu. Dodać kajmak i ponownie zmiksować. Krótko, tylko do połączenia składników.

Śmietana:

Dobrze schłodzoną śmietankę wraz z cukrem i fixami ubić na sztywno.

Składanie ciasta:

Biszkopt nasączyć herbatą. Banany pokroić w plasterki (można skropić je sokiem z cytryny, by nie ciemniały) i ułożyć na cieście.

Na banany wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ściśle ułożyć krakersy, a na nich rozsmarować pozostałą masę kajmakową.

Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę.

Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić przynajmniej 3 godziny.

Przed podaniem oprószyć kakao.

Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation