Kuchnia

zupy

Krem z selera

1 seler
1 ziemniak
1 por biała część
1 jabłko
2 litry bulionu warzywnego
1 szkl mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
olej

Czosnkowe grzanki:
4 kromki czerstwego pieczywa, pokrojone w drobną kostkę
ząbek czosnku
po szczypcie tymianku i majeranku
3 łyżki oleju
sól

Rozgrzać kilka łyżek oleju, pora pokroić w talarki i dodać do garnka, dusząc na małym ogniu przez 8 min do czasu, aż będzie miękki i słodki. Selera, ziemniaka i jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać warzywa do pora, zamieszać i wlać bulion. Gotować pod przykryciem przez 30 min do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie. Przygotować grzanki - czosnek drobno posiekać, wymieszać z olejem, szczyptą soli i ziołami. Olejem polać grzanki i wymieszać, żeby były równo pokryte pachnącą mieszanką. Wysypać na suchą patelnię i prażyć do czasu, aż zaczną się złocić i intensywnie pachnieć. Ugotowane w bulionie warzywa zmiksować na gładki krem, wlać szklankę mleka i doprawić solą, pieprzem oraz sporą szczyptą gałki i zmiksować. Podawać z czosnkowymi grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation