Design

Design

CIASTO OTRĘBOWE

Składniki na keksówkę 12x25 cm:



* 110 g (2 szklanki z czubkiem) otrąb (gryczanych, owsianych, żytnich lub pszenych)

* 4 jajka

* 4 łyżki cukru

* 2 łyżki miodu

* 2 pełne łyżki kakao

* 1/2 szklanki mleka

* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Do jajek wlewamy mleko, dodajemy miód i otręby wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy na średnich obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto powinno pozostać lekkie i puszyste.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy go olejem. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50 minut (do suchego patyczka).

Ciasto wyjmujemy z foremki i odstawiamy do przestygnięcia.

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/03/Ciasto-otrebowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation