Kuchnia

Kurczak & Indyk & Kaczka

kurczak kokosowy w sosie z miodu i mango

• olej roślinny do smażenia
2 piersi z kurczaka (bez skóry i bez kości), pokrojone na paski
• szczypta curry
• sól
• pieprz
• pieprz cayenne
½ szklanki mąki
2 jajka
2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka szczypiorku, drobno mielonego

Sos Miód -Mango:

Przygotowanie:

-Umieść paski kurczaka w misce i dodaj szczyptę curry, kilka szczypty soli i pieprzu, i szczyptę lub dwie pieprzu cayenne, do pasków, wymieszaj wszystko z mięsem i odstaw je na chwilę na bok.

-do miseczek wsyp oddzielnie mąkę, wiórki i wbij jajka

-Panieruj: mąka, jajko wiórki
-smaż w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru

-Podawać paski gorące, ozdobione szczyptą mielonego szczypiorkiem i sosem Miód-Mango .

Sos Miód-Mango

½ szklanki majonezu
½ mango
2 łyżki świeżych liści kolendry
1 łyżka miodu
• łyżeczka curry
3-4 krople sosu Sriracha (możesz dodać więcej, jeśli lubisz nieco bardziej pikantne)
½ łyżeczki świeżego soku z cytryny

Przygotowanie:

-wszystkie składniki miksować aż do zupęłnego połączenia podawać natychmiast, lub przykryć folią i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation