Kuchnia

8. ZUPY

Gęsty krem pieczarkowy


Drukuj
Składniki:
500 g pieczarek
1 l wywaru
⅓ szklanki śmietany kremówki
1 żółtko
1 cebula
4 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie obraną cebule posiekać i wrzucić do garnka z rozgrzana oliwą.
Lekko ją przesmażyć po czym dodać pieczarki.
Razem dusić przez chwilę pod przykryciem.
Wówczas zalać całość wywarem.
Gotować na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie dodać mąkę pszenną wymieszaną z żółtkiem i śmietanką kremówką.
Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation