Kuchnia

Kuchnia

Kurki duszone w śmietanie - przepis > Kuchnia polska

Jak zrobić kurki w śmietanie?
Składniki:
200 g świeżych kurek,
cebula,
świeże liście pietruszki, posiekane,
1-2 łyżki masła
ok. 120 ml kwaśnej śmietany 22%,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Oczyścić i opłukać kurki z piasku. Pokroić większe egzemplarze.

2. Obrać cebulę. Posiekać. Zeszklić na maśle.

3. Do zeszklonej na maśle cebuli dodać kurki. Dusić.

4. Gdy kurki puszczą sok, dodać śmietanę. Dusić.

5. Dodać pietruszkę, sól i pieprz.

6. Podawać do dań głównych lub świeżego, białego chleba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation