Kuchnia

dieta

Ale Meksyk! - Fajitas z kurczakiem

Nie ma nic prostszego niż fajitas z kurczakiem. Wystarczy tylko trochę chęci - no i oczywiście kurczak i parę innych dodatków. Najważniejsze w tym fajitas jest odpowiednie przygotowanie marynaty. Dzięki niej kurczak jest delikatny, soczysty i aromatyczny. Szczególnie ładnie wygląda także połączenie trzech kolorów papryki – czerwień, zieleń i żółty przenikają się ze złocistym kolorem kurczaka - prawdziwy Meksyk na talerzy.

Składniki:
10 małutkich pszennych tortilli
1/2 kg piersi z kurczaka
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 duża cebula, pokrojona w piórka
3 papryki w różnych kolorach (żółty, czerwony, zielony) pokrojone w paseczki
10 dag startego sera cheddar
sałata lodowa
sól i pieprz do smaku
Marynata
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, posiekany
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 jalapeno, pozbawionej nasion i posiekanej
1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do marynaty. Dodaj kurczaka, obtocz go dokładnie. Włóż do lodówki i pozostaw tam na około 2-3 godziny.
Gdy minie ten czas wyjmij kurczaka z marynaty i usmaż na patelni w całości. Wykorzystaj olej z pestek winogron (może być również zwykła oliwa). Smaż z obu stron, aż kurczak będzie złocisty. Następnie wyjmij z patelni i odstaw aby mięso odpoczęło. Możesz owinąć folią aluminiową.
Na tę samą patelnię dodaj łyżkę oliwy i gdy będzie już gorąca wrzuć pokrojoną paprykę i cebulę. Staraj się rozłożyć je równomiernie na całej powierzchni patelni. Smaż, aż warzywa zmiękną i uzyskają lekko brązowy kolor. Od czasu do czasu mieszaj. Uważaj aby się nie przypaliły.
Teraz pokrój kurczaka w paseczki .
Podgrzej tortille, rozłóż na niej sałatę, kurczaka, papryczki i cebulę, posyp startym serem cheedar i pododawaj z guacamole, salsą pomidorową lub inną salsą meksykańską.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation