Paluchy z czosnkiem i pietruszką
Składniki:
400 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 szklanka (250 ml letniego mleka)
30 g rozpuszczonego masła
masło czosnkowe:
70 g rozpuszczonego masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ponadto:
1 jajko+1 łyżka mleka do smarowania bułeczek
Sposób wykonania:
Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach letniego mleka. Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, rozczyn i pozostałe mleko. Wymieszać. Wlać rozpuszczone (ale nie gorące) masło i wyrabiać ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok 90 minut.
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć połowę ciasta. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, tak by utworzył się mniej więcej prostokąt. Podzielić go na 6 części. Każdą zwinąć jak roladę (patrz zdj.). Lekko spłaszczyć, a końce skleić, by nadać roladkom kształt łódeczek. Środek naciąć głęboko i umieścić w nim ok. 1 łyżeczki masła czosnkowego. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.
Piec ok 20 minut, w temp 180 C, aż paluchy ładnie się zezłocą.
Smacznego :)
Zobacz także:
Bomboloni
Paszteciki
Grahamki
Pizza
Linkwithin
bułeczki z pietruszką czosnek bułeczki z masłem czosnkowy
CIASTA DROŻDŻOWE
aguzja sobota, 17 maja 2014 00:18
Poleć znajomemu Dodaj komentarz(2) Śledź komentarze przez RSS
Dodaj komentarz
kuchnia-domowa-ani.blogspot.com 2014/05/18 10:08:24
Rzeczywiście wyglądają apetycznie!
mikimama 2014/05/18 20:14:46
Doskonałe, muszę upiec!
Dodaj komentarz
Wyszukiwarka
Tagi
nutella bita śmietana mascarpone banan śmietana kremówka czosnek jagody szpinak truskawki czekolada beza brokuł brzoskwinie ciasto francuskie maliny
Ostatnie wpisy
Sernik z owocami i białą ... Smoothie z nutellą Kotlety ryżowe Koktajl truskawkowy - ... Lekki sernik z truskawkami Chłodnik na botwince Szparagi w cieście ... Ciasto z truskawkami na ... Lody FIT z mango i banana Francuskie ciasteczka z ...
Zakładki
Kategorie
Ciasta bez pieczenia
Ciasta biszkoptowe
Ciasta drożdżowe
Ciasta kruche
Ciasta przekładane
Ciasta ucierane i babeczki
Ciasteczka
Ciasto francuskie
Desery i napoje
FIT
Makarony, kluchy, naleśniki
Mięsa
Przystawki i przekąski
Serniki
Torty
Warzywa i owoce
Zupy
Kontakt
E-mail:
aguzja@wp.pl
Kanał informacyjny
RSS
Popularne:
Wybierz język▼
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Ostatnie komentarze
Gość Monika 11.06.14 17:38
Ciasto z truskawkami na ...
Pyszne ciacho :) tylko jak dla mnie troszkę za mało cukru
mikimama 11.06.14 11:04
Sernik z owocami i białą ...
Cudowne ciasto!
Gość tosia 09.06.14 16:46
Ciasto z truskawkami na ...
właśnie wstawiłam do piekarnika
aguzja 09.06.14 13:42
Sernik łaciaty
Zakalec może przytrafić się każdemu, więc się bardzo nie przejmuj. Może piekłaś zbyt krótko, każdy…
aguzja 09.06.14 13:29
Styropian
Ale zapadło się jeszcze przed upieczeniem czy po ?
Skrypt: s.z.y.m.o.n
Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku -
www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Opcje Bloxa
Wersja mobilna
Pisz blog
Dodaj blog „Zjem to! ” do ulubionych
BLOX NEWSLETTER
Powiadamiaj mnie o nowych wpisach na tym blogu
Zapiszis po kliknięciu w zdjęcie :)