Kuchnia

zioło

MAGNEZ - niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu, procesów syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, jest aktywatorem enzymów i bierze udział w wielu szlakach metabolicznych. Zapobiega skurczom, wpływa na układ nerwowy, serce i układ krążenia.

Gdzie znajdziemy najwięcej magnezu? Wartości podane na 100 g produktu

- pestki dyni - 540 mg
- otręby pszenne - 490 mg
- kakao gorzkie - 420 mg
- zarodki pszenne - 314 mg
- migdały - 269 mg
- kasza gryczana - 218 mg
- suche nasiona soi - 216 mg
- biała fasola - 169 mg
- czekolada gorzka - 165 mg

Średnie dobowe zapotrzebowanie na ten pierwiastek waha się od 300 mg (dla kobiet) do 370 mg (dla mężczyzn). Warto wzbogacić dietę w powyższe produkty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation