Kuchnia

ciasteczkowy zawrót głowy

Batoniki z musli


Składniki:
• 350 g musli zbożowych z owocami
• 50 g płatków owsianych błyskawicznych
• 100 g miodu
• 50 g cukru
• 50 g masła
• 50 g rodzynek
• 1 op. cukru waniliowego
• 50 g moreli
• 300 ml mleka zimnego 2%

Sposób przyrządzania:
W rondlu rozgrzej cukier na lekki, jasny karmel, dodaj powoli kawałki masła oraz cukier waniliowy. Dzięki karmelowi batoniki będą chrupiące i zwarte. Pokrój morele i śliwki na małe kawałki i dodaj wraz z rodzynki i pozostałymi suszonymi owocami do masy. Smaż całość na małym ogniu. Następnie wsyp musli zbożowe i płatki owsiane. Mieszaj masę aż cukier dobrze połączy się z musli. Dolej miód i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Nie trzeba już gotować masy.

Na kuchennej blasze lub półmisku rozłóż papier do pieczenia. Wyłóż ciepłą masę na papier. Uformuj prostokąt o grubości ok. 2 cm. Użyj do tego drugiego kawałka papieru do pieczenia, wtedy musli się do niego nie przylepi. Jak tylko masa się ochłodzi, pokrój ją na batoniki wielkości 6-7 centymetrów. Batoniki dobrze się przechowują zapakowane w folię spożywczą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation