Kuchnia

smakowicie

BANANOWIEC NA ZIMNO, NAJLEPSZY – PRZEPIS BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BANANOWĄ:

250 g masła, temp. pokojowa
1 szklanka cukru pudru
2 galaretki brzoskwiniowe
1 kg bananów, bez skórki
1 łyżeczka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

600 ml śmietanki kremówki 30%
200 g serka śmietankowego, mielonego np. Piatnica
2 łyżki cukru pudru
2 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody

DODATKOWO:

1 galaretka agrestowa
2 banany na wierzch
ok. 200 g podłużnych biszkoptów

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 850 ml wrzącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, ale nie stężenia. Galaretkę agrestową rozpuszczamy oddzielnej miseczce w podanej ilości wody i zostawiamy, aż zacznie być tężejąca. Banany dokładnie rozdrabniamy blenderem lub widelcem, mieszamy z sokiem z cytryny. Do żaroodpornej miski przekładamy masło pokrojone na niewielkie kawałeczki, dodajemy przesiany cukier puder oraz banany. Miskę układamy nad garnuszkiem z niewielką ilością gotującej się wody. Cały czas mieszając, stopniowo wlewamy rozpuszczoną galaretkę. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

Formę kwadratową o wymiarach 23×23 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy niewielką ilość na dno masy bananowej, aby biszkopty nie wypłynęły. Zostawiamy do stężenia. Po tym czasie wylewamy pozostałą masę bananową i zostawiamy do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godz.).

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę oraz serek przekładamy do wysokiej miski. Ubijamy, aż zacznie dosyć mocno gęstnieć. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz ostudzoną żelatyną. Wykładamy na warstwę bananową i ponownie zostawiamy do stężenia ( ok. 1 godz.). Banany kroimy na plasterki i układamy na warstwie śmietanowej. Wykładamy delikatnie tężejąca galaretkę i wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation