Kuchnia

kulinaria

Kulki ryżowe z mięsem w pomidorowym sosie - Przepisy kulinarne - Sprawdzone i smaczne

Składniki: Kulki ryżowe: 20 dag ryżu 50 dag mielonego mięsa 10 dag marchewki 10 dag pora 3 ząbki czosnku 2 jajka ostra papryka w proszku majeranek tymianek curry pieprz biały sól Dodatkowo: mąka pszenna ok. 5 łyżek oleju Pomidorowy sos: 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% ostra papryka w proszku sól pieprz r e k l a m a r e k l a m a Sposób wykonania: Ryż wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie ostudzić. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por opukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Do dużej miski przełożyć ostudzony ryż. Dodać mielone mięso, marchewkę, por, czosnek, surowe jajka, szczyptę ostrej papryki w proszku, majeranku, tymianku i curry. Przyprawić do smaku pieprzem białym i solą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kulki (najlepiej partię mięsa ścisnąć w rękach, a potem uformować ładną kulkę) i obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić z każdej strony kulki ryżowe. Do rondelka wlać ½ litra zimnej wody. Dodać przecier pomidorowy, śmietanę, szczyptę ostrej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wszytko razem dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych kulek ryżowych. Razem gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Z podanych składników wyjdzie około 18 kulek ryżowych. Podawać z dużą ilością dowolnej surówki. Podane składniki wystarczą na około 6 porcji. Smacznego.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,kulki_ryzowe_z_miesem_w_pomidorowym_sosie
Copyright © Smaczny.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation