Kuchnia

Przepisy

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Składniki:
1 opakowanie makaronu typu świderki (ja użyłam MALMA)
500 g kiełbasy jałowcowej
5-6 dużych pieczarek
puszka kukurydzy
50g tartego parmezanu
¾ szklanki mleka
2 jajka
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
2 łyżki oleju
sól
pieprz czarny
gałka muszkatołowa

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Najlepiej na półmiękko.

Z kiełbasy zdejmujemy skórkę (o ile jest to konieczne) i przekrajamy wzdłuż na pół. Następnie pokroić w plasterki. Przesmażamy ją na patelni na niewielkiej ilości oleju.

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na 4-6 części. Natkę siekamy drobno.

Makaron, odsączoną kukurydzę i usmażoną kiełbasę mieszamy ze sobą. Dodajemy pieczarki i natkę pietruszki. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością tłuszczu.

Jajka rozmącamy w mleku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polewamy danie i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura pieczenia to 200 stopni (przez 20 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation