Kuchnia

Na słodko: pierogi, kluski, kluseczki, kopytka, pyzy & suflety

Pierogi z truskawkami

Składniki na ciasto na pierogi:

400g mąki pszennej
1 jajko
ok. 100-150ml ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka roztopionego, chłodnego, masła


Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy do niej jajko, dodajemy masło, sól, cukier i wodę. Wyrabiamy. Będzie ono puszyste i miękkie, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło.

Składniki na farsz:

świeże truskawki ok. 300g
cukier

Truskawki myjemy i osuszamy, pozbywamy się szypułek, przepoławiamy je.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką okręgi. Na środek każdego kładziemy połówkę truskawki, posypujemy ją odrobiną cukru i zlepiamy boki.
Pierogi z truskawkami gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Podajemy ze słodką śmietanką i świeżymi truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation