Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Filety z dorsza w parmezanowej skorupce
zmodyfikowany przepis z książki Go Fish/Laurent Tourondel
4 porcje

4 filety z dorsza, bez skóry, po ok. 180 g każdy
2/3 szklanki tartej bułki (użyłam panko)
30 g (ok. 1/3 szklanki) parmezanu, świeżo startego
3 łyżki cebuli, bardzo drobno posiekanej (ćwiartka niedużej)
1 łyżeczka rozmarynu, bardzo drobno posiekanego
3 łyżki masła, miękkiego
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia
dodatkowo:

8-12 małych pomidorów
2 łyżki oliwy
sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
ocet balsamiczny
Zacznij od wymieszania składników na ciasto. Bułkę tartą, parmezan, posiekaną cebulę, rozmaryn i miękkie masło umieść w misce. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj, aż powstanie kruszonka. Wstaw ją do lodówki na 15-20 minut.

Filety oprósz lekko solą. Na patelni rozgrzej oliwę, na średnim ogniu. Smaż kawałki dorsza na lekko złoty kolor z obu stron. Nie wysmażaj ich do końca, bo ryba będzie jeszcze zapiekana w piekarniku. Po usmażeniu przełóż na kratkę.

W piekarniku mocno rozgrzej górną grzałkę (funkcja grill).

Wyjmij z lodówki kruszonkę. Wysyp ją na kawałek folii spożywczej lub papieru do pieczenia, przykryj drugim kawałkiem i cienko rozwałkuj. „Ciasto” ma mieć powierzchnię wystarczającą do przykrycia czterech filetów. Zdejmij górny kawałek folii/papieru i pokrój je nożem na 4 części. Tuż przed wstawieniem ryby do piekarnika, na każdy z filetów z nich połóż po kawałku ciasta i dociśnij je lekko dłonią.

Pomidory skrop oliwą, lekko posól i połóż na kratce postawionej na blasze. Blachę z pomidorami wstaw do piekarnika na górny poziom. Po 3-4 minutach dołóż do nich kawałki ryby. Zapiekaj przez kolejne 3-4 minuty, dopóki ciasto się nie zezłoci.

Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Pomidory polej dodatkowo oliwą i skrop odrobiną octu balsamicznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation