Kuchnia

Kuchnia

Rolada schabowa z boczkiem
Sprawdzone przepisy kulinarne

Składniki:
1 - 1,5 kg schabu bez kości
0,4 kg wędzonego boczku
10 dag suszonych śliwek
majeranek, kminek

Schab przeciąć wzdłuż tak, aby powstał duży płat mięsa. Rozbić tłuczkiem do mięsa, uważając aby nie powstały.
Na mięsie ułożyć rząd suszonych śliwek bez pestek a następnie plasterki boczku. Posyłać przyprawami, ja użyłam całego kminku i sporej ilości majeranku, co bardzo dobrze harmonizuje że śliwkami i boczkiem.

Roladę zwinąć możliwie najciaśniej i albo obwiązać sznurkiem, albo owinąć rękawem do pieczenia i wsadzić do specjalnej siatki. Ja wykorzystałam drugi sposób:
Wsadzić do nagrzanego piekarnika, piec około 1,5 godziny. Podawać na ciepło z ulubionym sosem lub na zimno.

http://kulinaria-przepisy.blogspot.com/2011/10/rolada-schabowa-z-boczkiem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation