Kuchnia

eat&drink

Pizza zawijana -

Składniki (11-12 pizzerinek):

200 ml wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
50 g drożdży
1 jajko (rozmiar L)
3 szklanki mąki pszennej
1-2 szczypty oregano
sos pomidorowy, opcjonalnie koncentrat, ketchup
kilka plastrów szynki
200 g sera mozzarella
Do letniej wody dodajemy olej, cukier, sól oraz rozkruszone drożdże. Dokładnie mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko. Mąkę mieszamy z oregano, dodajemy przygotowany zaczyn i dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (używam w tym celu robota kuchennego). Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 50 C na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko na kształt prostokąta. Smarujemy sosem pomidorowym, opcjonalnie możemy też dodatkowo dodać oregano i bazylię. Układamy plastry szynki, dodajemy 150 g startego sera mozzarella. Prostokąt zwijamy wzdłuż krótszego boku, tak aby uzyskać roladę, którą następnie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki (około 12 sztuk). Ślimaczki przekładamy na wysypaną mąką blachę (nadzieniem ku górze), przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie pizzę posypujemy pozostałą częścią startego sera i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C. Pieczemy 20 minut, aż ser się rozpuści i ciasto zarumieni.

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation