Kuchnia

coffe & cake

krem lub lody z mleka kokosowego, przepis-klik w zdjęcie
Krem z mleka kokosowego i owoców leśnych

200 ml mleka kokosowego
około 150 g mrożonych owoców leśnych
0,5 łyżeczki agaru
5 łyżek cukru
sok z połowy cytryny
kilka kostek białej czekolady

Agar zagotować w kilku łyżkach mleka. Pozostałe mleko blenderować przez kilka minut z cukrem, aby się w miarę możliwości spieniło i zwiększyło objętość. Dodać owoce, sok z cytryny oraz agar i zblenderować na gładki krem. Przed podaniem posypać startą, białą czekoladą.

Jeżeli chcemy zamrozić, najlepiej jest użyć do tego małych, plastikowych foremek. Mogą być to jakieś opakowania, na przykład po twarożku.
Foremki wypełnić po same brzegi, wygładzić i umieścić na kilka godzin w zamrażalniku. Przed podaniem zanurzyć pojemniczki na dosłownie pół sekundy w gorącej wodzie i wyjąć z nich gotowe lody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation