Kuchnia

SCHAB sosy

Smak mojej kuchni...: Schab w mleku

Schab w mleku

Składniki na 4 porcje:

1,5 kg schabu
1l mleka
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie:
Schab nacieramy pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem (2 ząbki) i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie schab obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Mleko zagotowujemy z pozostałym czosnkiem, 3 listkami laurowymi oraz kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Do mleka wkładamy schab i gotujemy, aż zmięknie, co jakiś czas obracając go (1,5-2 godzin). Ugotowany schab wyjmujemy, a sos odparowujemy, aż się zagęści lub zagęszczamy mąką. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schab kroimy na plastry, podajemy z sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation