Kuchnia

Desery

Ciasteczka czekoladowe w skórce

Zawsze robię ciasteczka w skórce w dwóch wersjach, a to dlatego, że kiedyś się po prostu pomyliłam i zapomniałam dodać orzechów do środka. Teraz już zawsze są ciasteczka w popękanej skórce pudrowej albo w skórce orzechowej. Te w orzechach wychodzą ciut bardziej miękkie. Aha, ważna uwaga, naprawdę szkoda zachodu, by piec je w tych podanych niżej proporcjach. Od razu zwiększcie ilość ciasta dwa razy i... koniecznie upieczcie je na Święta :)

125g miękkiego masła
370g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
60g ciemnej czekolady 70%
2 jajka
340g mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
85g posiekanych orzechów laskowych
cukier puder

Masło utrzyj z cukrem i wanilią na krem. Dodawaj po jednym jajku wciąż ucierając, potem dodaj czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Wymieszaj. Do masy przesiej mąkę, proszek, kakao, ziele angielskie oraz orzechy. Uwaga - to jest ten moment, w którym ja kiedyś zapomniałam dodać orzechów, zatem w mojej pudrowej wersji nie ma ich w środku. w wersji orzechowej są jako zewnętrzna warstwa.
Dokładnie wymieszaj ciasto i wstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc.

Następnego dnia piekarnik rozgrzej do 180°C. Z ciasta formuj niewielkie kuleczki i obtaczaj je dokładnie w cukrze pudrze LUB posiekanych orzechach. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując duże odstępy między kulkami (trochę się rozpłaszczą). Piecz ok 18-22 min – uwaga, żeby nie wyschły za mocno. Im mniejsze kulki tym krócej pieczemy. Po wyjęciu wystudź na kratce. Przechowuj w puszce i chroń przed podjadaczami, żeby do świat wytrwały :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation