Kuchnia

foodporn

Wytrawny chleb z gorzką czekoladą i solą morską
Składniki:

2,5 szklanki mąki tortowej
210ml letniego mleka
50g miękkiego masła
20g drożdży
płaska łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
ziarna sezamu do posypania
150g gorzkiej czekolady 70% (lub wyżej) – w ekstremalnie czekoladowej wersji nawet 200g
łyżka gruboziarnistej soli morskiej
Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże i zalać kilkoma łyżkami letniego mleka. Dodać cukier i zamieszać. Odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki (bez czekolady i soli morskiej) i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, nieklejące się do rąk.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45-60minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić. Dodać posiekaną w kostkę czekoladę i razem zagnieść. Uformować podłużny bochenek. Najlepiej, gdyby czekolada jak najmniej znajdowała się na wierzchu. Ciasto przełożyć do spryskanej olejem keksówki o długości 20cm i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Wyrośnięty chlebek posmarować mlekiem i oprószyć solą morską. Piec przez 30 minut.
Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
http://osmykolorteczy.blog.pl/2013/03/11/wytrawny-chleb-z-gorzka-czekolada-i-sola-morska/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation