Kuchnia

Do chleba

jadłonomia · roślinne przepisy: Pasta z pieczonego kalafiora
Pasta z pieczonego kalafiora z kuminem i musztardowcem

Składniki na duży słoik:
•1 młody kalafior
•1 łyżeczka kurkumy
•sól
•1/2 łyżeczki kuminu
•1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
•1/4 łyżeczki chili
•1/4 łyżeczki czarnej gorczycy
•1 - 2 łyżki oleju roślinnego
•2 - 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
•garść uprażonych płatków kokosowych lub orzechów
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W niedużym garnku zagotować osoloną wodę z łyżeczką kurkumy. Kalafiora podzielić na nieduże różyczki i włożyć do gotującej się wody na 2 minuty.
2.Kalafiora odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obsypać przyprawami, skropić olejem i dokładnie natrzeć tak, aby kalafior cały pokrył się przyprawami. Wsunąć do piekarnik i piec przez 18 - 20 minut do czasu, aż będzie można z łatwością nabić go na widelec.
3.Upieczonego kalafiora wyjąć z piekarnika, przełożyć do miski i zblendować z kilkoma łyżkami oliwy. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, odstawić do schłodzenia.
4.Schłodzoną pastą smarować ulubione pieczywo, obowiązkowo obsypując chrupiącymi płatkami kokosa lub orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation