Kuchnia

Na Bożenarodzenie

Pierniczki z Bazylei
Basler Läckerli

3/4 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatałowej
szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
szczypta mielonego imbiru
szczypta mielonych goździków
2/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
1 1/4 szklanki płatków migdałowych
1/4 szklanki kirschu lub innej wódki wiśniowej
2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej + mąka do podsypania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru pudru
1 1/2 łyżki wody

Do rondelka włożyć miód, cukier, skórkę cytrynową, cynamon, oba rodzaje pieprzu, gałkę, imbir i goździki. Podgrzewać całość na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się miodu i cukru (około 3 minut). Zdjąć rondelek z ognia i dodać skórkę pomarańczową i 1 szklankę + 2 łyżki płatków migdałowych oraz 3 łyżki i 1 łyżeczkę kirschu (razem 50 ml). W misce wymieszać 2 szklanki i 2 łyzki mąki i proszek do pieczenia. Dodać masę miodową i wymieszać do połączenia się składników łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto uformować w płaski dysk, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Na posypanym mąką blacie położyć ciasto, posypać je mąką z wierzchu, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na grubość 1 cm. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia,posypać resztą płatków migdałowych, przykryć folią spożywczą i wstawić ciasto do lodówki na noc. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. W miseczce rozmieszać cukier puder, wodę i 2 łyżeczki kirschu. Ciasto wstawić do piekarnika i piec na złoto około 14 minut. Polukrować i wstawić ponownie do piekarnika na 2 minuty. Ciasto całkowicie wystudzić i pokroić ostrym nożem na 5 cm kwadraty. Przechowywać zamknięte w puszce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation