Kuchnia

desery, ciastka, muffiny

Tarta truskawkowa z kremem waniliowym

Ciasto:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła
jajko
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder i masło pokrojone na małe kawałki. Całość rozetrzyj palcamy, a następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Gotowe owiń folią i włóż na 30 minut do wystygnięcia. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5cm i przełóż do formy na tartę. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.

Krem waniliowy:
250 ml mleka (3,2%)
3 żółtka
20 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
ziarenka z połowy laski wanilii

Mleko gotuj z ziarenkami wanilii.. Gdy się zagotuje, odstaw z palnika. W tym czasie ubij żółtka z cukrem na puszystą i jasną masę. Do tak przygotowanej masy dodaj powoli cienkim strumykiem mleko i miksuj. Na koniec dodajemy mąkę i miksuj, aż masa będzie jednolita.
Masę przelej do garnka z grubym dnem i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę przełóż na wystudzone ciasto.

Wierzch:
400g truskawek

Truskawki obierz, umyj i pokrój na połówki. Ułoż je na tarcie. Gotową tartę wstaw do lodówki na parę godzin, aby się schłodziła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation