Kuchnia

kuchnia

Panna cotta z zieloną herbatą

Kremowy deser z japońską zieloną herbatą „matcha” i białą czekoladą. Udekorowany wiórkami z białej czekolady i czekolady o smaku zielonej herbaty.
Składniki, 6 porcji:

• 500 ml śmietanki kremówki 30%
• 200 ml mleka
• 2 łyżeczki pudru z zielonej herbaty "matcha"
• 2 łyżki cukru pudru
• 100 g białej czekolady
• 1 łyżka stołowa i 1 łyżeczka od herbaty żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny

Dekoracja:

• 100 g białej czekolady
• 3/4 łyżeczki pudru z zielonej herbaty "matcha"
• szczypta listków zielonej herbaty (niekoniecznie )




Przygotowanie:
Do rondelka wlać śmietankę i mleko. Podgrzać prawie do momentu zagotowania. Wyłączyć ogień, dodać puder z zielonej herbaty "matcha" i dokładnie wymieszać. Wsypać cukier puder i dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać aż do całkowitego roztopienia się czekolady. Trzymać na ciepłej kuchence, pod przykryciem, aby masa za bardzo nie ostygła.
Żelatynę w proszku zalać 1/4 szklanki bardzo ciepłej wody, wymieszać i odstawić do namoczenia na około 5 minut. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, odsączyć na sitku i odcisnąć z wody. Żelatynę w proszku lub listki dodać do rondelka z masą. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W razie konieczności bardzo delikatnie podgrzać, gdyby żelatyna nie chciała się całkowicie rozpuścić. Przelać do filiżanek i studzić przez około 1 godzinę. Następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Przygotować dekorację: białą czekoladę roztopić (w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej). Do połowy dodać puder z zielonej herbaty "matcha" i wymieszać. Obydwie połowy roztopionej czekolady rozprowadzić na blaszce do pieczenia. Gdy po około 30 - 60 minutach czekolada zastygnie, zeskrobywać ją nożem, tworząc spiralki lub wiórki.
Filiżanki z deserem zanurzać na chwilkę w gorącej wodzie i wykładać na małe talerzyki. Udekorować wiórkami z czekolady i ewentualnie kilkoma listkami zielonej herbaty (listki herbaty ułożyć na talerzyku, a nie na deserze, nie będą wówczas przeszkadzały w delektowaniu się panna cottą)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation