Kuchnia

Przetwory

Feel Eat!: Mus truskawkowy bez cukru


Składniki na dwa słoiczki:

700 g truskawek
łyżka fruktozy, cukru trzcinowego/ innego (opcjonalnie)
trochę wody

Truskawki myjemy i odrywamy zielone części. Wrzucamy wszystkie do garnka z grubym dnem i zalewamy delikatnie dno wodą, dodajemy łyżkę fruktozy, jeśli truskawki nie są bardzo słodkie. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut, potem , gdy truskawki się rozpadną i zrobi się jednolita masa zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze około 2 godzin co jakiś czas mieszając aż wszystko się zredukuje. Wszystko trzeba robić na wolnym ogniu, żeby truskawki się nie przypaliły.

Słoiki wyparzamy (tutaj jest napisane jak to zrobić). Napełniamy masą truskawkową, zakręcamy, ale nie do końca. Potem pasteryzujemy i trzeba to zrobić dokładnie i gotować dość długo - około 40-50 minut, żeby mus się nie popsuł.
Na końcu trzeba porządnie dokręcić słoiki i położyć do dołu zakrętką. Tak trzymać aż nie wystygną, potem podpisać i gotowe! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation