Kuchnia

Kuchnia

Pulpeciki w sosie koperkowym
- Proste i Smaczne Przepisy
Pulpeciki w sosie koperkowym, to moja ulubiona wersja smakowa klopsików.

Składniki:
1 kg dobrego mięsa wieprzowo-wołowego
1 pęczek koperku
1 cebula
3 ząbki czosnku (opcjonalnie, może być sama cebulka)
1 kajzerka
2-3 łyżki śmietany 12%/18%
1-2 łyżki mąki + mąka do obtoczenia pulpetów
sól, pieprz, papryka do smaku
olej do smażenia
Bułkę namoczyć, odcisnąć, posiekać, rozdrobnić
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
Mięso połączyć z cebulą, posiekaną kajzerką, roztartym czosnkiem, solą, pieprzem.
Masę mięsną dokładnie wyrobić.
Jeżeli jest taka potrzeba, mięso jest za luźne, dodać trochę bułki tartej ( nie za dużo by klopsiki nie wyszły twarde).
Z mięsa formować niewielkie pulpeciki.
Obtoczyć je w mące i podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Podsmażone pulpeciki zalać wodą, i dusić na małym ogniu, 30- 60 minut w zależności od wielkości pulpetów i ilosci dolanej wody ( wole ten sposób niż zalanie rosołem, tak są mniej tłuste ;-) )
Koperek posiekać, dodać do mięsa. (pod koniec gotowania)
Mięso wraz z koperkiem dusić kilka minut na małym ogniu.
Pod koniec duszenia, zagęścić i zabielić sos.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego sosu.
Powstałą mieszankę wlać na patelnię, do duszącego się mięsa.
Jeżeli jest taka potrzeba, doprawić do smaku: solą, pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation