Sport i fitness

Zdrowo

Ciasto z bananem i marchewką „Morning Glory”

1 dojrzały banan
1/2 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 szklanka startej marchewki (na drobnych oczkach)
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki poszatkowanych orzechów (dowolnych)
1/3 szklanki wiórków kokosowych

1. Banana rozgnieść widelcem. Dodać do niego sodę, wymieszać i odstawić na 5 minut.

2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy, sól.

3. W kolejnej misce wymieszać razem jajko, jogurt, osączoną marchewkę (najlepiej zrobić to w dłoniach), cukier, olej. Dodać rozgniecionego banana, wymieszać łyżką. Dodać suche składniki, krótko wymieszać do połączenia składników i wsypać bakalie, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut.

5. Podawać przestygnięte, pokrojone w grube plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation